divendres, 14 de març del 2014

Sortida a l'espluga de Francolí i Montblanc

Els nens i les nenes de CM, el dia 13 de març, vam anar a l'Espluga de Francolí i a Montblanc. Poblacions situades a la província de Tarragona, concretament a la comarca de la Conca de Barberà, la capital de la qual és Montblanc.
Ens vam partir en dos grups i vam fer les següents visites:
- La cova de la Font Major: aquella cova és una de les més grans del món. La llargada de la cova és aproximadament d'uns 3,5 km. Nosaltres però, només vam fer mig km, ja que si avançàvem més havíem de creuar unes aigües subterrànies i no teníem els vestits de neoprè. La cova  és real, però dins hi havia un muntatge molt treballat de projeccions audiovisuals i estàtues de la prehistòria. Ens va guiar un monitor per tot el recorregut de la cova. Estava molt centrat, no treia el cap de la feina, ho tenia molt ben organitzat. Totes les projeccions estaven controlades per un aparell electrònic.
Quan vam sortir de la cova ens van ensenyar unes cabanes construïdes a l'estil prehistòric, n'hi havia una de petita, una de mitjana i una de gran i estaven preparades per visitar-les.
- Taller de la Prehistòria:  ens van ensenyar a fer una cabana amb trocs de fusta i pells de cavall. Aquesta cabana estava feta en un abric (un petit forat natural trobat a la paret). Quan vam acabar ens van donar una teula i vam entrar en una altra cova petita. Allí ens van explicar l'evolució humana: com s'alimentaven, com caçaven. Hi havia unes figures de homo hàbilis, homo erectus i homo sàpiens.
Vam acabar el taller fent una pintura rupestre. Aquesta pintura estava feta amb colorant, aigua i el rovell de l'ou. Abans de pintar en una pantalla ens van ensenyar petits exemple de pintures rupestres.
- El museu de la vida rural: ens van ensenyar com es cultivava abans tres aliments mediterranis: el blat, el raïm i l'oliva. Ens van ensenyar com transformaven la primera matèria en segona matèria. Ex: la transformació de l'oliva fins a l'oli. Vam veure les eines que utilitzaven abans i com es feien servir. També vam veure pessebres en tres dimensions i maquetes on s'explicaven la cultura de la vida rural. Ens vam sentir com si fóssim pagesos del segle passat!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada